Roślinny przepis na sukces. WroCHEF poszukiwany!
W tym roku do wzięcia udziału w konkursie zapraszamy nie tylko uczniów szkół podstawowych, ale również młodzież uczącą się w szkołach średnich – mówi Małgorzata Brykarz, dyrektorka Wydziału Klimatu i Energii.
Jak zgłosić się do konkursu?Chcemy promować w ten sposób zdrowy styl życia i dietę roślinną, opartą na produktach lokalnych oraz sezonowych. Ważnym aspektem jest również niemarnowanie żywności, elementem dań mogą być też np. resztki jedzenia.
1. Stworzyć przepis na danie roślinne.
2. Nagrać filmik jak je gotujecie. Mogą być też prace plastyczne.
3. Wysłać swoje dzieło przez formularz w linku: https://wroc.city/843IS
Zgłoszenia można wysyłać do 26 września. Najciekawsze przepisy wybierze komisja złożona z przedstawicieli Urzędu Miejskiego, restauracji (Przystań Tu, Umami, VEGA, Bernard, Vivere Italiano, Tarasowa) oraz wrocławskiej edukacji.
Spośród wszystkich zgłoszeń wyłonionych zostanie 6 laureatów – 3 ze szkół podstawowych i 3 ze średnich. Laureaci w nagrodę będą mieli szansę doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod okiem wrocławskich szefów kuchni i podnieść swoje umiejętności na warsztatach, które poprowadzą Kasia Daniłowicz - zwyciężczyni 4. edycji Top Chef oraz Natalia Gmyrek, finalistka 6. edycji programu Masterchef.
Przypomnijmy – w ubiegłym roku laureatami pierwszej edycji WroCHEFa byli:Cieszę się, że będę mogła podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem. Wraz z laureatami w trakcie warsztatów postaramy się wyczarować coś pysznego. Przygotowywanie dań sezonowych, korzystając z dobrej jakości produktów, wpisuje się w działania wielu dobrych restauracji. Muszę też przyznać, że spotkania z młodymi kucharzami również dla mnie są zawsze inspirujące – mówi Katarzyna Daniłowicz.
- Maja Podgórska za danie „Stek z kalafiora",
- Filip Barankiewicz za danie „Uczta dyniowo-grzybowa Filipa Barankiewicza",
- Dzmitry Miadzvedzeu za danie „Pieczone dynie nadziewane warzywami”.
Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont".Już drugi raz mam okazję wspierać konkurs WroCHEF. Fajnie będzie kolejny raz spotkać się z młodymi pasjonatami gotowania – mówi Natalia Gmyrek.