reklama
kategoria: Kulinaria
5 luty 2024

Ciasto z Egiptu?

pexels/18140848
Zanim słów kilka o cieście, cofnąć należy się do historii
REKLAMA
Początki wytwarzania chleba miały miejsce w Egipcie około XXV wieku p.n.e. Egipcjanie przygotowywali ciasto z mąki i wody, a następnie piekli z niego twarde placki w specjalnych formach. Chleb na zakwasie pojawił się przypadkowo, gdy pewnego dnia mieszankę wody z mąką zapomniano w ciepłym miejscu, co spowodowało jej fermentację i wzrost. Po upieczeniu okazało się, że uzyskany chleb był o wiele smaczniejszy od wcześniejszych placków. To wydarzenie miało miejsce około 3500 lat p.n.e., a od tego czasu znany jest chleb na zakwasie.
Pszenica, będąca najczęściej uprawianym ziarnem w Egipcie, doskonale nadawała się do wypieków. W celu urozmaicenia smaku ciasta egipscy piekarze rozpoczęli eksperymenty z różnymi składnikami, takimi jak miód, jaja, nasiona i lokalne przyprawy. Zwracali także uwagę na estetykę ciasta, używając różnorodnych form do pieczenia, co skutkowało powstaniem chlebów w kształcie ptaków, ryb i innych. Te chleby były przeznaczone głównie do codziennego spożycia, choć niektóre miały szczególne znaczenie w ramach rytuałów religijnych i festiwali. Ta tradycja przetrwała aż do współczesności.

Ciasta drożdżowe smakują doskonale przez cały rok. Podczas zimy doskonałym dodatkiem są dżemy, konfitury, twaróg i mak jako nadzienie. Zawsze sprawdza się klasyczna drożdżówka z kruszonką i lukrem. Natomiast latem, gdy dostęp do świeżych owoców jest obfity, można delektować się sezonowymi wypiekami. Począwszy od rabarbaru i truskawek, poprzez morele czy maliny, a skończywszy na śliwkach i jabłkach na wczesną jesień – wybór jest naprawdę ogromny.

Dzisiejszą gwiazdą jest drożdżówka, czyli wyrób piekarniczy w postaci słodkiego okrągłego pieczywa drożdżowego z nadzieniem, zazwyczaj lukrowanego. Jako nadzienie stosuje się mak, biały ser, budyń, jagody i inne owoce. Występują też drożdżówki z kilkoma różnymi nadzieniami, na przykład makowo-serowa.

Drożdżówki występują także w różnych formach. Najbardziej popularny to ślimak, od którego wywodzi się poznańskie określenie (po niemiecku „ślimak” to właśnie „Schnecke”). Dostępne są również okrągłe bułki z wgłębieniem na środku, idealne do nadzienia. Na półkach cukierni znajdziesz różnorodne zawijasy i warkocze, gdzie owocowe nadzienie ukryte jest w środku, a wierzch kusi lśniącą polewą.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Wrocław
-1.7°C
wschód słońca: 07:53
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez we Wrocławiu

kiedy
2024-12-27 19:00
miejsce
Wrocławski Teatr Współczesny im....
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-28 16:00
miejsce
Sala Koncertowa Radia Wrocław,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-28 19:00
miejsce
Sala Koncertowa Radia Wrocław,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-28 19:00
miejsce
Wrocławski Teatr Współczesny im....
wstęp biletowany