reklama
kategoria: Kulinaria
26 marzec 2020

Kucharz rzucił Blankę Lipińską na kolana czyli Mieszane Sztuki Kulinarne w „Tylko Jeden”

fot. nadesłane
W czwartym odcinku "Tylko Jeden" Blanka Lipińska zorganizowała specjalistom od MMA wyzwanie spoza ich świata. W zaledwie godzinę muszą przyrządzić posiłek wymagającej autorce vloga "Gotowanie dla idiotów", mając do dyspozycji wyłącznie zawartość spiżarni Domu Fightera.
REKLAMA
Apetyczne zapachy nie w smak były będącym na ścisłej diecie uczestnikom piątkowej walki – Piotrkowi Walawskiemu i Bartkowi Gładkowiczowi. W swoim żywiole znalazł się szef kuchni jednej z warszawskich restauracji – Karol Wesling.  Jego steka z tuńczyka na salsie z mango odebrał mowę pisarce, która z pełnymi ustami wycedziła tylko: „Nie mieli z Tobą szans ale godnie walczyli,... zajebista jest ta salsa"

A oto sekretny przepis Karola:

SKŁADNIKI:
Stek z tuńczyka Tom Yum  na salsie krewetkowej chilli mango z trawą cytrynową i kolendrą
w wydaniu Karola Weslinga uczestnia Tylko Jeden.

Stek z tuńczyka ok. 120gr (ok.1,5 cm grubości)
Krewetki oczyszczone, sparzone ok.3-4 szt (6-8cm długości)
Dojrzałe świeże mango (2 plastry ok. 0,5cm grubości)
Papryczka chilli (2,3 cienkie plasterki)
Świeża kolendra
Mała Czerwona cebula (Połówka)
Ząbek czosnku
Limonka
Mleczko kokosowe (2 łyżki)
Trawa cytrynowa (ok.3cm cienkiego szczytu)
Imbir (pół łyżeczki)
Pasta Tom Yum (opcjonalnie)
sól, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE:
Stek z tuńczyka umyć, odstawić na papier, następnie delikatnie natrzeć stek cieńką warstwą pasty Tom Yum, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z limonki. Ułożyć na talerzu przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godz. ( Wersja z pastą, jest wersją opcjonalną, którą wykorzystałem z danych mi produktów w trakcie programu, spokojnie wystarczy tylko sól i świeży pieprz z młynka ponieważ nie pasta a nasza krewetkowa salsa pod świeżą rybą odbgrywa tu kluczową rolę :) )

SALSA:

W drobną kostkę (3-5mm) pokroić ugotowane dobrze schłodzone krewetki oraz 1 plaster mango. Cebulkę, czosnek, trawe cytrynową i imbir drobno posiekać. Każdy produkt odseparowany od siebie odstawić w osobnych naczyniach, ew. na desce z odstępem :)

W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności szklimy cebulkę z czosnkiem na średnim ogniu, następnie dodajem trawę cytrynową i imbir, po kilku sekundach co i rusz mieszając dorzucamy krewetki i sok z ćwiartki/połówki limonki. Smażymy ok.30 sek. po czym dodajemy dwie łyżki mleczka kokosowego, posiekane chilli i mango. Smażymy krótko często mieszając, na większym ogniu, mniej więcej pół minuty aż do momentu redukcji, połączenia się masy poprzez złapanie kleju od mango i mleka.

Doprawiamy do smaku solą, świeżym mielonym czarnym pieprzem i ew. sokiem z limonki, dodajemy garść posiekanej świeżej kolendry i GOTOWE!!! :D

Stek na dobrze rozgrzanej grillowej patelni smażymy ok. 1,5 min z każdej storny. Odstawiamy na moment, na papier. Plaster mango kroimy w piórko ( na 2-3 części) i również grillujemy po kilka sekund z każdej strony.

PROPOZYCJA PODANIA :

Na centrum talerza wykładamy grillowane mango, za pomocą dwóch łyżek formujemy knela z salsy i na to kładziemy pod kątem gotowy stek.

Ozdabiamy go gałązką trawy cytrynowej, ćwiartką limonki, chilli i listkiem świeżej kolendry. Można również lekko skropić talerz tłuszczem z pasty Tom Yum.

Koncepcja dowolna :)
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Wrocław
2.8°C
wschód słońca: 07:53
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez we Wrocławiu

kiedy
2024-12-27 19:00
miejsce
Wrocławski Teatr Współczesny im....
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-28 16:00
miejsce
Sala Koncertowa Radia Wrocław,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-28 19:00
miejsce
Sala Koncertowa Radia Wrocław,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-28 19:00
miejsce
Wrocławski Teatr Współczesny im....
wstęp biletowany