Przy szkołach i przedszkolach powstaną nowe ogródki warzywne
Podpisaliśmy już umowę na tegoroczne realizacje przyszkolnych ogrodów warzywnych. Powstaną one w 9 lokalizacjach. Cieszymy się bardzo, że w tym roku z inicjatywą ich tworzenia wyszły same placówki oświatowe. To oznacza, że nasze działania zdobywają coraz większą popularność. Projekty są gotowe i w najbliższych tygodniach przystępujemy do działania – zapowiada Małgorzata Brykarz, dyrektorka Wydziału Klimatu i Energii.
W nowych ogrodach warzywnych nie zabraknie krzewów i drzew owocowych. Zioła i warzywa będą rosły przy wykorzystaniu metody upraw współrzędnych, z wykorzystaniem różnych form zagospodarowania – czasami będą to płaskie grządki, a innym razem rabaty wyniesione, czy hydroponika.Istotne jest też to, że do ich tworzenia wykorzystywane będą materiały biodegradowalne i pochodzące z recyklingu, które stworzą szereg błękitno-zielonych rozwiązań.
Nie zabraknie również donic z kwiatami i kompostowników. Zagospodarowane będą również wody opadowe – na przykład z pomocą beczek na deszczówkę. Wszystko po to, by z jednej strony zazieleniać przestrzeń oraz korzystać z potencjału przyszkolnych podwórek, a z drugiej strony – edukować:
Projekty zostały przygotowane w porozumieniu z Wydziałem Klimatu i Energii oraz dyrekcjami placówek.FoodSHIFT 2030 to ważny projekt ze względu na ogólny rozwój dziecka i rozwój postaw ekologicznych. Najmłodsi pomogą w uprawach roślin, na przykład poprzez ich podlewanie. Oczywiście – pod czujnym okiem nauczycieli. Wierzę, że takie działania zaowocują – mówi Magdalena Świerczyńska, wicedyrektorka Przedszkola nr 24.
W ciągu najbliższych tygodni będziemy mieli piękny, zadrzewiony i zakrzewiony ogródek warzywny. W kastrach dzieci posadzą warzywa i zioła. Będzie wisząca pergola z ogórkami lub pomidorami, będzie również pięknie zakręcony skalniak z roślinami. Pojawią się wiśnie, śliwy, a nawet krzaki porzeczki, maliny i borówki. Pod koniec maja będziemy mogli zaczynać sianie. Wesprą nas rodzice, którzy przyniosą nasiona oraz sadzonki – mówi Marzena Terka, dyrektorka Przedszkola "Mały Piekarczyk" nr 74.
Gdzie powstaną nowe ogrody warzywne?
- Przedszkole nr 59, ul. Narcyzowa 6
- Zespół Szkolno Przedszkolny nr 14, ul. Dębicka 31
- Przedszkole nr 74, ul. Krzywa 3
- Szkoła Podstawowa nr 108, ul. B. Chrobrego 3
- Przedszkole nr 149, ul. Obornicka 21
- Szkoła Podstawowa nr 12, ul. Janiszewskiego 14
- Szkoła Podstawowa nr 64, ul. Wojszycka 1
- Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 23, ul. Przedwiośnie 47
- Liceum Ogólnokształcące nr VI, ul. Hutnicza 45
Czym jest FoodSHIFT 2030?
FoodSHIFT 2030 promuje lokalne rolnictwo, ekologiczną i zdrową żywność, ale również skraca dystans pomiędzy producentami i konsumentami. Projekt jest realizowany w dziewięciu europejskich ośrodkach, m.in.: w Kopenhadze, Atenach, Barcelonie, Bari czy w Berlinie. Każde z miast skupia się na innym aspekcie dotyczącym żywności, zmian nawyków żywieniowych (promocja diety roślinnej), skrócenia łańcuchów dostaw, czy łączenia lokalnych wytwórców z odbiorcami. We Wrocławiu działania koncentrują się wokół ogrodów warzywnych w placówkach edukacyjnych oraz wspierania ogrodów społecznych i lokalnych innowatorów. Oprócz tworzenia przyszkolnych ogrodów warzywnych, w jego ramach przygotowywana jest baza miejsc, w których w przyszłości będzie można zakładać ogrody społeczne. Przeprowadzono także serię szkoleń i konsultacji z mieszkańcami.To nie pierwszy projekt związany z zazielenianiem szkolnych podwórek. Od 2019 roku Wrocław prowadzi także program Szare na Zielone. Do tej pory wzięło w nim udział 87 placówek oświatowych, a łączny koszt zielonych zmian to ponad 2,6 mln zł.
Wybierać mądrzej i jeść zdrowiej
Przyszkolne ogródki warzywne to element miejskiej polityki żywieniowej i szerszego podejścia do kwestii ekologii.Wrocław jest jednym ze 100 europejskich ośrodków, które uczestniczą w misji "Neutralnych dla klimatu i inteligentnych miast". Dzięki temu będziemy mogli korzystać ze specjalnych środków finansowych oraz preferencji w ramach konkursów o unijne środki – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Zrównoważonego Rozwoju.
Jednym z głównych wyzwań jest ograniczanie marnowania jedzenia. W ramach kampanii Wrocław nie marnuje, od lat realizowane są m.in. warsztaty dla mieszkańców pokazujące możliwości tworzenia nowych dań z resztek jedzenia. Wrocław bierze także udział w projekcie Fair Local Green Deal, którego celem jest wdrażanie postanowień Europejskiego Zielonego Ładu na poziomie lokalnym. Tematem przewodnim jest żywność i odporność żywnościowa. Podczas szeregu warsztatów przewidzianych w projekcie i przeprowadzanych z mieszkańcami omawiane są takie tematy jak: bezpieczeństwo żywnościowe, zdrowe i racjonalne odżywianie, czy suwerenność żywnościowa. Warsztaty zostaną zwieńczone podpisaniem zobowiązania dotyczącego wdrażania w życie postanowień związanych z żywnością, wypracowanych w trakcie całego cyklu warsztatów.Jesteśmy także sygnatariuszem Paktu Mediolańskiego. Jest to swoista deklaracja troski o system żywnościowy miasta. Od lat prowadzimy już działania związane z niemarnowaniem żywności oraz walką z nadwagą i otyłością wśród dzieci oraz młodzieży.
Niedawno zakończył się również europejski projekt BioCanteens 2, którego celem była promocja zdrowej i ekologicznej żywności, a także krótkiego łańcucha dostaw produktów do szkolnych stołówek. W 4 wrocławskich placówkach wdrażane były rozwiązania, dzięki którym dzieci jedzą zdrowe i urozmaicone posiłki. Przy zamawianiu produktów niezbędnych do ich przygotowania zwracana jest szczególna uwaga na to, aby produkty były świeże i ekologiczne. Wszystko to ma również ograniczyć marnowanie żywności.