reklama
kategoria: Technologie
12 czerwiec 2025

Naukowcy opracowali etykiety na produkty spożywcze reagujące na zmianę temperatury czy wilgotności

zdjęcie: Naukowcy opracowali etykiety na produkty spożywcze reagujące na zmianę temperatury czy wilgotności / v22750722
v22750722
Etykiety reagujące na zmianę temperatury czy wilgotności, które mogą być umieszczane na produktach spożywczych, lekach oraz elektronice, opracowali naukowcy z wrocławskiego instytutu Łukasiewicz – PORT (Polski Ośrodek Rozwoju Technologii).
REKLAMA

Etykiety sensoryczne opracowane przez wrocławskich naukowców mogą mieć kształt nalepek, które będą umieszczane na produktach spożywczych, lekach czy wrażliwej na zmiany wilgotności elektronice.

„Etykiety sensoryczne pokrywamy na przykład barwnikami termochromowymi, które zmieniają kolory pod wpływem temperatury. Konsument widząc określoną barwę na etykiecie otrzymuje informację czy ten produkt jest przechowywanych w prawidłowej temperaturze czy też nie” – powiedział PAP dr Bartłomiej Potaniec, kierujący zespołem badawczym we wrocławskim instytucie Łukasiewicz – PORT, który opracował etykiety sensoryczne.

Zastosowanie innych barwników naniesionych na etykiety pozwala zbadać, czy produkt był przewożony lub jest przechowywany w odpowiedniej wilgotności, co jest istotne w przypadku elektroniki. Tu również informacja dla konsumenta przekazywana jest za pomocą kolorów.

Dr Potaniec zwrócił uwagę, że dziś od 10 do 20 proc. żywności trafia do kosza z powodu przekroczenia daty ważności. „Nasze etykiety pomogą ograniczyć te straty, bo będą informować o warunkach przechowywania – temperaturze, wilgotności i czasie. Dzięki temu konsument bez trudu oceni, czy produkt nadaje się do spożycia” – powiedział naukowiec.

Etykiety sensoryczne mogą być szczególnie atrakcyjne dla przemysłu farmaceutycznego, gdzie bardzo ważne są warunki, w jakich przechowywane są leki.

Naukowcy w Łukasiewicz – PORT pracują obecnie nad rozszerzeniem zakresu temperatur, które można monitorować za pomocą etykiet. „Osiągnęliśmy poziom około plus 50 st. Celsjusza oraz minus 30 st. Celsjusza. Wyzwaniem jest jednak osiągnięcie minus 80 st. Celsjusza, bo to temperatura, w której przechowuje się tkanki, odczynniki i enzymy szczególnie wrażliwe na temperaturę, transportowane na suchym lodzie” – wskazał naukowiec.

Dodał, że dzięki rozszerzeniu zakresów, w których etykiety sensoryczne będą mogły robić pomiary, będzie można szybko sprawdzić, czy próbki materiału biologicznego trafiające m.in. ze szpitali do laboratoriów były transportowane w wymaganych warunkach oraz czy nie doszło do ich uszkodzenia podczas transportu.(PAP)

pdo/ bar/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Wrocław
25°C
wschód słońca: 04:34
zachód słońca: 21:10
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez we Wrocławiu

kiedy
2025-06-15 15:30
miejsce
Sala Koncertowa Radia Wrocław,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-06-15 18:15
miejsce
Wrocławski Teatr Współczesny im....
wstęp biletowany
kiedy
2025-06-15 18:30
miejsce
Sala Koncertowa Radia Wrocław,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-06-15 19:00
miejsce
Impart Centrum, Wrocław, ul....
wstęp biletowany