Artykuły: Zdrowie
• Frytki zwiększają ryzyko cukrzycy, ziemniaki gotowane i pieczone - nie
Spożywanie trzech porcji frytek tygodniowo wiąże się z 20 proc. wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, natomiast jedzenie podobnych ilości...
2025-08-15
• Podczas upałów trudno uzupełnić płyny samą wodą
Podczas upałów zapotrzebowanie na płyny rośnie tak bardzo, że bardzo trudno je zaspokoić tylko pijąc wodę. Dlatego warto sięgać po produkty z dużą...
2025-08-12
• Ultraprzetworzona żywność wpływa na ciało i umysł
Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł – przestrzegła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu...
2025-08-02
• Lekarze ostrzegają przed chorobą brudnych rąk
Podczas wakacyjnych wyjazdów jesteśmy szczególnie narażeni na wirusowe zapalenie wątroby typu A – ostrzegają specjaliści z Uniwersyteckiego...
2025-07-30
• Weryfikacja lekarzy w Polsce - pilna konieczność dla bezpieczeństwa pacjentów i zaufania publicznego
Brak działającego systemu rewalidacji zagraża pacjentom.
2025-07-21
• Na horyzoncie nowe terapie w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni. Rosną wyzwania w opiece nad dorosłymi pacjentami w Polsce
Polska należy do światowej czołówki w diagnostyce i leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni (SMA). Do tego sukcesu przyczyniły się m.in. badania...
2025-07-16
• Coraz młodsi pacjenci z udarami mózgu
Rośnie liczba pacjentów z udarami mózgu, również wśród osób młodych – alarmują lekarze z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Katowicach. Oddział...
2025-07-10
• Kluczem do rozpoznania czy leśny owoc jest jadalny, jest wygląd całej rośliny
Szakłak pospolity, kruszyna czy okryta zasłużoną złą sławą wilcza jagoda – to tylko kilka przykładów trujących roślin, których owoce nietrudno...
2025-07-10
• Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia
Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć....
2025-07-10