28 listopad 2019

Czym sól himalajska różni się od tej kuchennej? Czy tylko ceną?

Sól himalajska ma status zdrowszej, cenniejszej dla organizmu. Z pewnością jest cenniejsza pod katem finansowym, ale czy rzeczywiście ma zbawienny wpływ na organizm człowieka?
REKLAMA
Okazuje się, że wydawanie tych pieniędzy nie ma sensu, chyba że ktoś bardzo lubi różowy kolor i bardziej odpowiada mu taka barwa przyprawy. Wiara, że dbamy o zdrowie, kupując sól himalajską to, według portalu, nabieranie się na chwyty marketingowe.

Sól ta wydobywana jest w Pakistanie. Rzeczywiście pochodzi z miejsca u podnóża Himalajów, jest pozostałością po prehistorycznym oceanie. Jednak wiara, że dostarczy ona nam  składników mineralnych, to naiwność. Przekonanie to utwierdza dietetyczka Urszula Somow, zapytana przez portal o prawdę na temat soli himalajskiej. Informuje, że nie ma żadnych badań naukowych, które udowadniałyby przewagę jednego rodzaju słonej przyprawy nad drugą. Odżywcze walory każdej soli są takie same. Należy wystrzegać się każdej z nich. Przesada, bez względu na to, czy używamy różowej, czarnej, czy białej, szkodzi naszemu zdrowiu. Może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, zawału serca, udaru mózgu.


Źródło: WP finanse 
PRZECZYTAJ JESZCZE
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez we Wrocławiu

kiedy
2020-02-25 09:30
miejsce
Sala szkoleniowa WITALNI, Wrocław,...
wstęp biletowany
kiedy
2020-02-25 20:00
miejsce
Stary Klasztor, Wrocław, Purkyniego 1
wstęp biletowany
kiedy
2020-02-25 20:00
miejsce
Vertigo Jazz Club &...
wstęp biletowany
kiedy
2020-02-25 20:00
miejsce
Coctail Bar Szklarnia, Wrocław,...
wstęp biletowany